Category Archives: Mål & Motivation

Min historia

Så du läser några av mina inlägg om hur man ska uppnå sina mål, och hur man kan spara pengar eller motionera eller vakna tidigt, och du undrar … vad exakt är mina kvalifikationer?

Mitt svar är att jag inte har några formella kvalifikationer. Jag är ingen expert, ingen läkare, ingen coach. Jag har inte tjänat miljontals dollar och jag är inte världens största idrottsman.

Jag är bara en vanlig kille, far till sex barn och, make och författare från Guam (nu bor jag i San Francisco). Men jag har åstadkommit mycket under de senaste åren (och misslyckats) och på vägen har jag också lärt mig en hel del.

Här är vad jag har gjort sedan december 2005, när jag började att göra förändringar i mitt liv (detta kommer att låta som skryt, så förlåt mig):

  • Slutat röka (18 November, 2005). Förändringen som var startskottet till alla andra förändringar. Att sluta röka lärde mig en hel del om att förändra vanor och fullborda mål, och alla element som krävdes för att lyckas i det avseendet. Jag hade försökt och misslyckats med att sluta röka tidigare och när jag lyckades den här gången analyserade jag varför, tog lärdom från det och inspirerades av min egen framgång. Framgång föder framgång, om du utnyttjar det.
  • Blev en löpare. För att lindra stress utan att röka började jag med löpning. Jag började med att springa ungefär en kilometer, kraftigt andfådd efteråt. Sträckan blev sakta längre och inom en månad sprang jag min första mil. Strax därefter blev jag så biten av löpning att jag bestämde mig för att springa mitt första marathon.
  • Sprang flera maraton. Ungefär ett år efter att jag började springa avslutade jag mitt första maraton. Det gick inte snabbt, men jag gjorde det. Det hade alltid varit ett av mina livslånga mål och att slutföra det var en av de bästa sakerna jag någonsin gjort. Sedan dess har jag gjort två andra, inklusive Honolulu Maraton.
  • Började vakna tidigt. För att ha tid till min löpning, beslutade jag att börja vakna tidigt. Jag gjorde det långsamt och när jag började vakna tidigt upptäckte jag glädjen i de tysta morgontimmarna. Jag får så mycket mer gjort på morgonen – inte arbete men att arbeta på mina egna mål.
  • Blev organiserad. I början av 2006 beslutade jag att skapa enkla system för att bli mer organiserad. Jag lärde mig att hålla ordning i mina filer, att ha kontroll på mitt pappersarbete, att vara organiserad hemma och på mitt jobb. Jag är inte perfekt, men jag har förbättrat mig väldigt mycket mot hur jag var tidigare.
  • Började äta hälsosamt. Som en löpare, och någon med målet att förlora vikt, bestämde jag att jag behövde äta hälsosammare. Jag började skära ned på ohälsosam mat som var friterad, salt eller söt. Jag åt mer av fågel och fisk, mer frukt och grönsaker, mer fullkorn. Det kändes bra!
  • Blev vegeterian. I augusti 2006 beslutade jag att bli vegetarian. Jag sluade först med kött och gick sedan långsamt över till 99% vegankost (nu helt vegan). Jag dricker inte mjölk eller äter ägg. Jag äter hälsosammare än någonsin tidigare.
  • Dubblat min inkomst. Jag jobbade bara som frilansare under större delen av 2005. Nu när jag ser i backspegeln gav det inte en tillräckligt stor inkomst för att försörja min familj. Jag fick ett jobb och fortsatte frilansa vilket dubblade min disponibla inkomst (och ändå ha tid för träning och min familj). Nu tjänar jag mycket mer än så, som min egen chef.
  • Skrev en roman. Jag deltog i NaNoWriMo 2006, och avslutade 50000 ord i november 2006, för min roman. Faktiskt, jag måste fortfarande skriva klart slutet och revidera utkastet, men att uppnå mitt mål på 50000 ord var häftigt.
  • Tog kontroll över min ekonomi. Detta är relaterat till att fördubbla min inkomst, naturligtvis, men jag slutade leva från lön till lön och lärde mig att hålla mig till min budget, spendera mindre, spara och betala av skulder.
  • Sparat ihop en betydlig buffert. Ett av de smartaste finansiella drag jag någonsin har gjort. Om du inte har en, börja idag! Min buffert är nu större än vad jag någonsin kan behöva, men den var inte stor till en början. Jag hade inte kunnat bli skuldfri utan den.
  • Helt eliminerat min skuld. Jag började med några mindre räkningar under 2006, och hade betalat av varje enskild skuld i slutet av 2007. Det var fantastiskt! Jag är nu helt skuldfri.
  • Förenklat mitt liv. Jag har blivit ganska sparsam, och har minskat en hel del skräp i mitt liv. En liten bit i taget, gradvis blir jag bättre, men jag är ganska nöjd med enkelhet i mitt hus och i resten av mitt liv.
  • Rensat min inkorg och skrivbord. Min inkorg är alltid tom och det samma gäller mitt skrivbord. Det är ljuvligt!
  • Förlorat vikt. Jag har förlorat omkring 30kg och är mer fit än någonsin.
  • Tränade till och fullförde ett par korta triathlons. Jag gjorde det för skojs skull, inte för själva tävlandets skull, och det var så roligt.
  • Började pendla till jobbet med cykel. Jag har precis börjat med det här för några veckor sedan, och så långt är det bara någon gång i veckan, men jag hoppas att gradvis öka till att göra det 4-5 gånger i veckan. Jag sparar bensin, gör gott för miljön, sparar pengar, förenklar mitt liv och att får motion, allt i ett enda drag!
  • Startade ZenVanor och gjorde det till en topprankad blogg inom ett år. Idag har engelska varianten av ZenVanor över 200,000 prenumeranter och har två gånger utsetts till en av de 25 bästa bloggarna av Time Magazine.
  • Startade en andra blogg, Write To Done, för författare och bloggare. Den har nu mer än 20,000 prenumeranter och är en av de 10 största bloggarna för författare. (Obs: Jag äger inte längre denna bloggen – Jag gav bort den för några år sedan.)
  • Skrev en bästsäljande e-bok om produktivitet, Zen To Done, i slutet av 2007. Har köpts och laddats ner av tiotusentals läsare.
  • Skrev en bästsäljande tryckt bok, The Power of Less. Min bok hamnade på bästsäljarlistorna på Amazon.com, och finns att köpa i bokaffärer runt om i landet.
  • Startade en tredje blogg, mnmlist, som handlar om minimalism. Har redan över 12,000 prenumeranter.
  • Fullförde NaNoWriMo för andra gången, med 108,000 skrivna ord i en roman skriven under 30 dagar i november 2009.
  • Gav upp min bil under sommaren 2010. Nuförtiden tar min familj promenader eller åker kollektivt. Vi har börjat cykla allt oftare.
  • Flyttade till San Francisco sommaren 2010. Detta gjorde att min familj kunde ge upp bilen, äta veganskt lättare och njuta av stadslivet med vackra naturaktiviteter i närheten.
  • Avslutade Goruck Challenge 2011. Supertuff fysiskt påfrestande lagtävling, löpning och vandring och bära tunga saker och göra armhävningar och krabbgång och mer, i mer än 13+ timmar … med 20+ kilo tegel på ryggen.
  • Skapade Sea Change Program i 2012. Det här är mitt medlemsprogram, och det hjälper mer än tusen människor per månad med att ändra deras vanor.
  • Blev helt vegan. Efter att ha varit mestadels vegan under flera år, bestämde jag mig i oktober 2012 att bli helt vegan. Ett av de bästa besluten i mitt liv.
  • Sprang ett 80km ultramarathon i december 2013. En av de största prestationerna i mitt liv.

Det låter som en hel del, och när jag ser tillbaka på det, är det så. Men jag kunde inte ta itu med allt på en gång, och genom att bygga på och lära av tidigare framgångar, lyckades jag ta mig an varje ny utmaning jag satte upp för mig själv. Och jag har så roligt under tiden (fortfarande).

Jag har inga anspråk på perfektion. Jag misslyckas hela tiden, på en daglig basis. Men jag låter inte det stoppa mig. Kanske jag inte sprang idag. Men det betyder inte att jag inte kommer springa i morgon, och på sikt, har jag gjort stora framsteg.

Hur har jag gjort allt detta? Inga magiska tricks, ingen speciell mängd av beslutsamhet eller engagemang. Enkla metoder, saker jag talar om på denna webbplats, och saker som jag fortfarande jobbar på att mästra men förmodligen aldrig kommer att göra.

Det är en resa, utan destination, som vi är på, mina vänner. Följ med. Tillsammans kommer vi att åstadkomma en hel del och ha kul på vägen.